La partitura original de la Missa de Les Santes de Mataró és a l’Scala de Milà

0
738

Segons informa El Tot Mataró (28.5.2014), “La partitura original de la Missa de Glòria de Mossèn Blanch, més coneguda com la Missa de Les Santes, està dipositada a l’arxiu de l’Scala de Milà. Una nota dipositada en un llibre antic al Museu Arxiu de Santa Maria, descoberta fa mesos, revela que Nicolau Guanyabens Giralt, un compositor mataroní molt amic del mateix Mossèn Blanch, la va dipositar a la prestigiosa institució musical italiana per salvaguardar-la.”

 

Així s’expressa el director del Museu Arxiu de Santa Maria de Mataró, descendent de Guanyabens. “La meva intuïció”, prossegueix “em diu que Nicolau Guanyabens Giralt i Mossèn Blanch, que eren molt amics, van dipositar la partitura després de 1868 i la primera República, temerosos que fos atacada per motius anti-religiosos”. La mateixa nota trobada a l’arxiu, en la que un mossèn assegura que el fill de Guanyabens li va dir que el seu pare l’havia dut a Milà, recull que ho fa “per les circums­tàncies que pot viure la partitura”.

Guanyabens assegura que “era normal que en temps convulsos es patís per la partitura, igual que es patia per les imatges o els retaules”. El diorector reconeix que “hi ha poques possibilitats de trobar la partitura perquè està descatalogada, l’important seria que algú s’hi pogués dedicar investigant i estudiant a l’arxiu de l’Scala”. De moment, però, ja s’ha guanyat la certesa que molt probablement la partitura original de 1848 existeix.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here